Headlines
Αναρτήθηκε: Πέμπτη 15 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου Κώστα Σπαρτινού στην κεντρική συγκέντρωση την Τετάρτη 14.5.2014 στην πλατεία Γεωργίου

Αγαπητές φίλες,
αγαπητοί φίλοι

συναγωνιστές και –στριες του ωραίου αγώνα που ξεκινήσαμε μαζί και σε λίγο φτάνουμε στο τέλος της πρώτης φάσης του που θα είναι για μας νικηφόρα και θα μας οδηγήσει στις 25 του Μάη στον τελικό μας στόχο της ανατροπής στο δήμο της Πάτρας,

συντρόφισσες και σύντροφοι των αγώνων της αριστεράς και της δημοκρατίας.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή ούτε προεκλογική συνήθεια να πούμε ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες που έχουμε μπροστά μας μετά τη μεταπολίτευση. Γιατί είναι δραματικά κρίσιμες οι μέρες που ζούμε, οι επιλογές που θα κάνουμε, ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε. Γιατί θα καθορίσουν τις ακόμα κρισιμότερες πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν που πρέπει να έχουν την κατάληξη που όλοι και όλες αξίζουμε : την ανατροπή παντού.

Για το λόγο αυτό θέλουμε να σας μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια. Για να μπορέσετε κι εσείς να μιλήσετε στις κάλπες στις 18 και 25 Μαΐου με απόλυτη επίγνωση, καθαρότητα, ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Για να σας εξηγήσουμε τι δένει τις 3 κάλπες σε μια επιλογή.

Εμείς δεν κρυβόμαστε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Ούτε περιχαρακωνόμαστε θεωρώντας όλους τους άλλους εχθρούς.

Στηριζόμαστε από ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΑΜ, την Κοινωνική Συμφωνία και δημοκρατικούς και προοδευτικούς με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές που έχουμε όλοι και όλες συμφωνήσει σε κοινές πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές που έχουν κοινή βάση την αντίθεση στις μνημονιακές πολιτικές και τους εκπροσώπους τους και την πεποίθηση ότι η Πάτρα χρειάζεται να βάλει τέλος σε αυτοδιοικητικές πρακτικές που την έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση και να κάνει μια καινούργια αρχή, σχεδιάζοντας με όραμα και αγάπη το μέλλον της, με τη συμμετοχή όλων των ζωντανών δυνάμεων της πόλης σε αυτή την προσπάθεια. Πράγμα που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, σε ευκολότερες εποχές. Τότε που οι πόροι του Δήμου ξοδευόντουσαν χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχευση, συχνά σπαταλιόντουσαν για την αναπαραγωγή των πελατειακών σχέσεων, με αδιαφανείς τρόπους και γκρίζες πρακτικές, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της κεντρικής εξουσίας.

Στις 18 θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 12 υποψήφιους δημάρχους και παρατάξεις. Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι είναι δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Είναι όμως και ηθική και πολιτική του υποχρέωση να αναλύει και να εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση.

Υπάρχουν άραγε 12 διαφορετικές προτάσεις για να διαλέξετε; Πόσες από τις υποψηφιότητες συγκροτούν διακριτές προτάσεις, σαφείς, συλλογικά επεξεργασμένες και δημόσια διατυπωμένες; Και πόσες δεν καλύπτουν παρά μια προσωπική φιλοδοξία να εκλεγούν απλώς οι ίδιοι δημοτικοί σύμβουλοι για να είναι παρόντες στο αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσκήνιο, παρόλο που ορισμένοι έχουν συγκεκριμένο ιστορικό και ευθύνες στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης;

Εμείς δεν ιδρύσαμε τη δημοτική μας κίνηση λίγους μήνες πριν για να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες ούτε για να υπηρετήσουμε συμφέροντα. Ούτε για να πάρουμε μέρος στις εκλογές συγκεντρώνοντας μια παρέα φίλων – χειροκροτητών του υποψήφιου δημάρχου. Εμείς ήρθαμε για να μείνουμε. Για να πάρουμε την ευθύνη για το μέλλον της πόλης μας. Με αρχές και λειτουργίες δημοκρατικές, με πρόγραμμα και με όραμα, με συλλογικότητα, με αξιόλογα στελέχη, με καθημερινή παρουσία σε όλες τις πτυχές της ζωής της πόλης. Έχουμε ήδη βάλει ρίζες γερές, που θα μας πάνε μακριά στο μέλλον.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες προτάσεις, διαφορετικές από τη δική μας που παρουσιάζονται μπροστά στους ψηφοφόρους. Που σας προτρέπουμε να τις απορρίψετε. 

Ο κ. Χριστόπουλος για παράδειγμα έχει φορέσει τη μάσκα του ανεξάρτητου. Μας λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει τι γίνεται στη χώρα, ποιοι και με ποιες πολιτικές κυβερνούν, για αυτόν το κόμμα του είναι η Πάτρα. Μια Πάτρα – Νεφελοκοκκυγία, κάπου στα σύννεφα, που δεν επηρεάζεται από τη σημερινή οικονομική κατάσταση και την κοινωνική καταστροφή. Που η περικοπή κατά 65% των πόρων των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν τον αφορά, δεν τον απασχολεί.
Τον ενδιαφέρει – λέει – η λογική, όχι η πολιτική. Από πότε άραγε η πόλη και η πολιτική είναι έννοιες ασύμβατες; Αυτό διδάσκει η ιστορία, ο διάλογος, η δημοκρατία; Ντρέπεται φαίνεται και φοβάται να πει ότι στηρίζεται και εκφράζει τις πολιτικές των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της ΝΔ και μέρους του απομείναντος ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, έχοντας ακόμα και την στήριξη του ΛΑΟΣ. Της πιο επιθετικής δηλαδή συμμαχίας που σήμερα επιτίθεται στην κοινωνία, την εργασία, την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πολιτικές εκείνες αντιλήψεις που κάποτε προβλέψανε το τέλος της Ιστορίας, σήμερα που η Ιστορία ετοιμάζεται να τους εκδικηθεί, κηρύσσουν τον θάνατο της πολιτικής.
Ας θυμηθούν οι συμπολίτες μας τον δήθεν απολίτικο επιχειρηματία Μπερλουσκόνι, που όταν πήρε την εξουσία εφάρμοσε τις πιο αντιδραστικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Ας θυμηθούν το επιθετικό μοντέλο της επιχειρηματικής πόλης που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών και δημόσιων υπηρεσιών, που ταιριάζει γάντι στις σημερινές επιταγές της τρόικας και της κυβέρνησης. Ας θυμηθούν τη παλιότερη θητεία του κ. Χριστόπουλου ως Αντιδήμαρχου που δεν άφησε τίποτε απολύτως στην πόλη. Και ας μην παραπλανηθούν.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορετικής αφετηρίας πρόταση που είναι όμως τελείως αδιέξοδη : η πρόταση του κ. Πελετίδη. Είναι κι αυτή μια πρόταση που συγκαλύπτει την ουσία της. Η αποκωδικοποίησή της βρίσκεται στην ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ του κ. Κουτσούμπα, λίγες μέρες πριν σε αυτήν εδώ την πλατεία. Δώστε δύναμη μέσα από όλες τις κάλπες στο ΚΚΕ για πετύχουμε τους κομματικούς μας στόχους. Στόχους που δεν θα εξυπηρετήσουν την ενότητα της Αριστεράς, της κοινωνίας, των εργαζομένων, των άνεργων και των εξαθλιωμένων, αλλά το υπέρτατο καθήκον: το χτύπημα του μεγάλου εχθρού, του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απασχολεί το ΚΚΕ. Οι προτάσεις για την αυτοδιοίκηση και την Πάτρα, δεν το ενδιαφέρουν. Γιατί όλοι οι αγώνες είναι μάταιοι, αν δεν έρθει στα πράγματα η εξουσία του ΚΚΕ.
Ο κ. Πελετίδης έχει αποδεχθεί συνειδητά να γίνει η ντουντούκα αυτής της πολιτικής πρότασης. Να κρεμάσει για λογαριασμό του κ. Κουτσούμπα τη σημαία του ΚΚΕ στο μπαλκόνι του δημοτικού μεγάρου. Άραγε με τι πρόγραμμα, με ποιους συνεργάτες, με ποια πίστη στο ρόλο και την ευθύνη του Δήμαρχου, θα διοικήσει ο κ. Πελετίδης τη δημοτική αρχή;

Εμείς το έχουμε πει καθαρά: δεν κρύβουμε το πρόσωπό μας – πολιτικό και αυτοδιοικητικό – αλλά ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή πρέπει να είναι παντός καιρού. Και τώρα στα δύσκολα και αύριο στις καλλίτερες μέρες που θα φέρουμε γιατί μας αξίζουν. Για αυτό το πρόγραμμά μας απαντάει στο σήμερα και σχεδιάζει το αύριο.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Δημοτική Αρχή σήμερα διαχειρίζεται τα θέματα της Κοινωνικής Πολιτικής χωρίς να αναπτύσσει την δυναμική παρέμβαση που απαιτούν τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, χωρίς να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό και να ενεργοποιεί τον πολίτη.
Οι κοινωνικές δομές δεν μπορούν να επαφίενται αποκλειστικά σε φιλανθρωπία και χορηγίες. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε όσους πλήττονται από παθητικούς δέκτες φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων σε ενεργά υποκείμενα της Ιστορίας και της ανατροπής.

Στοχεύουμε στην μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση Οικονομικών  και Ανθρώπινων Πόρων.

Αρχικά θα εξασφαλίσουμε την ενιαία λειτουργία όλων των Κοινωνικών Υπηρεσιών στη βάση ενός συνολικού  σχεδιασμού με συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις.

Ο Δήμος θα εφαρμόσει την «κάρτα αλληλεγγύης», η οποία θα εκδίδεται με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια και διαβαθμισμένες καλύψεις, θα ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα και θα χρησιμοποιείται για την άμεση ένταξη σε δημοτικές παροχές, εκείνων των συμπολιτών μας που θα αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Σημαντική παράμετρος ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου θα είναι η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας (κτήρια, εδαφικές εκτάσεις με δυνατότητες καλλιέργειας) και των κληροδοτημάτων, που είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη.  Επίσης η διεκδίκηση – παραχώρηση άλλων χώρων του Δημοσίου  που μένουν αναξιοποίητοι.

Αύξηση του προϋπολογισμού, αλλαγή προτεραιοτήτων και ιεραρχήσεων που αφορά δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ενεργοποίηση των πολιτών
Συνεργασία και κοινή δράση με κοινωνικούς, επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, την Εκκλησία.

Τέλος, η Κοινωνική Πολιτική υπεισέρχεται και στα ζητήματα των εργατικών δικαιωμάτων, των απολύσεων, της ανεργίας, του κλεισίματος των επιχειρήσεων.
Ο  Δήμος οφείλει να είναι στο πλευρό των δημοτών του και όχι ο φτωχός συγγενής  της κυβέρνησης που διεκπεραιώνει τις κεντρικές πολιτικές επιλογές σε βάρος της κοινωνίας και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έτσι θα αγωνιστεί για την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, την πραγματική μείωση της ανεργίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση που θα οδηγήσει σε πραγματική ανάπτυξη.
Και βέβαια αυτό σημαίνει την ενεργή συμμετοχή του πολίτη και την ανάπτυξη σχέσης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ του δημότη και του Δήμου.  Σε αυτό θα στηριχθεί και θα συμβάλλει η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου που θέλουμε.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ – ΡΕΥΜΑ – ΤΡΟΦΗ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

Το Γραφείο ΤύπουΡΑΠ - Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη 

Από το Blogger.