Headlines
Αναρτήθηκε: Κυριακή 4 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Πάτρα: Δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στη ΜΕΘ Παίδων

Ελληνικοί και διεθνείς μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (ΜΚΟ) θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους ή θα υλοποιήσουν νέες δράσεις
μέσω 67 νέων δωρεών ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) την άνοιξη του 2014. Στην πλειονότητά τους αφορούν δωρεές που γίνονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινωφελούς δράσης του ΙΣΝ στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας.

Για την υποστήριξη του πολιτισμού ενεκρίθησαν 25 δωρεές ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Κορυφαίες είναι η δωρεά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Yale, ώστε να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητά του. Χάρη στη χρηματοδότηση θα δημιουργηθεί έδρα «Σταύρος Νιάρχος», θα δοθούν υποτροφίες σε διεθνείς φοιτητές και θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, όπως γράφει η Καθημερινή.

Εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά του ΙΣΝ στη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ, που θα συμβάλει μεταξύ άλλων στην αλλαγή του αστικού τοπίου, καθιερώνοντας έναν νέο άξονα πολιτισμού στην Αθήνα, που θα ξεκινάει από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα καταλήγει στην παραλία, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Στον τομέα της παιδείας θα δοθούν 36 νέες δωρεές ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Αξιομνημόνευτη είναι η υποστήριξη του Κέντρου Σπουδών Υστερης Αρχαιότητας και Βυζαντίου στο Πανεπιστήμιο Κος της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί το πρώτο με τέτοιο αντικείμενο και ένα από τα τρία καλύτερα της Τουρκίας.

Στον τομέα της υγείας πραγματοποιούνται 8 νέες δωρεές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Προορίζονται κυρίως για το πρόγραμμα αναμόρφωσης των ΜΕΘ Παίδων (Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα).

Ετερη δωρεά θα αξιοποιηθεί για την ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Στον κλάδο της κοινωνικής πρόνοιας εντάσσονται 30 νέες δωρεές ύψους 4,8 εκατ. ευρώ. Ενδεικτική είναι η αρωγή προς τη ΜΚΟ City Harvest της Νέας Υόρκης, που ασχολείται με το επισιτιστικό πρόβλημα της πόλης εδώ και 30 χρόνια, δίνοντας φαγητό σε 2 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο. Η εν λόγω ΜΚΟ συνεργάζεται με το ελληνικό «Μπορούμε», στη μεταφορά τεχνογνωσίας.

Από το Blogger.