Headlines
Αναρτήθηκε: Σάββατο 3 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Πέτρος Γρουμπός: Θέλει αρετή και τόλμη το Επιχειρείν

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ   ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ!!

Στην πρόσφατη ανοικτή Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Π&Δ.Ε. ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρος  Γρουμπός έκανε μία ενδιαφέρουσα  και δυναμική παρέμβαση.  Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και έκαναν  ενδιαφέρουσες και σημαντικές εισηγήσεις  ο Πρόεδρος  του Σ.Β.Π.&Δ.Ε. κ. Γιώργος Δ. Κεπενός, ο Γενικός Γραμματέας  Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Στεργίου, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνόπουλος  και ο Καθηγητής Νικόλαος Φίλιππας, και Πρόεδρος Δ.Σ και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών). Ο Καθ. Π. Γρουμπός αναφέρθηκε στο εξαιρετικά επίκαιρο θέμα που τέθηκε από τους ομιλητές, στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Πολιτική που σχεδιάζει η ΕΕ και για το ρόλο που παίζει σ’αυτό η Έρευνα και Καινοτομία. Αναρωτήθηκε όμως αν αυτή η βιομηχανική πολιτική θα είναι επωφελείς όλων των μελών κρατών της ΕΕ ή μόνο του Βορρά και μάλιστα εις βάρος του Νότου!! Μία τέτοια στρατηγική θα είναι ζημιογόνος και αναποτελεσματική  για την συνολική οικονομική και αειφόρο ανάπτυξη της ΕΕ, που τόσο έχει ανάγκη η ΕΕ,  όταν σήμερα ζούμε σε ένα πολύ ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Μια Ευρωπαϊκή βιομηχανική  πολιτική πρέπει να έχει μεταξύ των άλλων πυλώνων, τις επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις δεξιότητες και  ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη περισσότερο φιλική προς τις επιχειρήσεις και  απαλλαγμένοι από τις ενοχές του επιχειρείν.  

Υπενθύμισε ότι τις δεκαετίες του  1980 και 1990 στην Ελλάδα, το επιχειρείν και η επιχειρηματικότητα ήταν μία απαγορευμένη λέξη και όποιος διανοείτο να τολμήσει το «υγιές επιχειρείν» λοιδορείτο και τον απαξίωναν. Ο Καθ. Γρουμπός  ανεφέρθη στον ποιητή μας Ανδρέα Κάλβο και παραφράζοντάς τον είπε «θέλει αρετή και τόλμη το επιχειρείν. Μόνο που φοβάμαι ότι οι Νότιοι Λαοί έχουν περίσσεια αρετή και τόλμη  πράγμα που δεν διαθέτουν στον ίδιο βαθμό οι Βόριοι Λαοί!!».

Η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας πρέπει να αποτελεί βασικό μοχλό για την επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη και την δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας αλλά με αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες στο περιβάλλοντα χώρο εργασίας. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την «έξυπνη καινοτομία», την αποτελεσματική αξιολόγηση του Τριγώνου της Γνώσης  και την χρήση των νέων τεχνολογιών. Τόνισε «Φοβάμαι όμως ότι η ΕΕ δεν έχει πιστέψει σ’αυτό. Δεν το πίστεψε ούτε  στη δεκαετία 2000-10 και γι’αυτό απέτυχε παταγωδώς στο να πετύχει τους τόσο πολύ διαφημισμένους και φιλόδοξους στόχους της περίφημης στρατηγικής της Λισσαβόνας. «Πολύ φοβάμαι ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι στόχοι του HORIZON 2020 ή η στρατηγική «Ευρώπη 2020». Να υπενθυμίσουμε ότι η στρατηγική «Ευρώπη 2020»περιλαμβάνει το τι πρέπει να πράξουμε σήμερα και αύριο για να επαναφέρουμε την Οικονομία της ΕΕ σε υγιή τροχιά. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια θεμελιώδη ζητήματα και μη βιώσιμες τάσεις, που δεν μπορούμε πλέον να παραγνωρίζουμε. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από ένα έλλειμμα ανάπτυξης, το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων μας. Πρέπει να καταβάλουμε αποφασιστικές προσπάθειες για να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά ισχυρά μας σημεία. Καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στη γνώση, σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και σε υψηλά ποσοστά απασχόλησης. Ο αγώνας αυτός απαιτεί τη συστράτευση όλων των ενδιαφερομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Καταρχάς, η Ευρώπη πρέπει να αντλήσει διδάγματα από την παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Οι οικονομίες μας, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είναι πλέον αλληλένδετες κατά τρόπο αναπόδραστο. Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις παγκόσμιες προκλήσεις με μεμονωμένες ενέργειες. Είμαστε πιο ισχυροί όταν καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες και, για τον λόγο αυτό, η επιτυχής έξοδος από την κρίση εξαρτάται από τον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών όλων των μελών κρατών της ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα άλλη μια «χαμένη δεκαετία», που θα χαρακτηρίζεται από σχετικά φθίνουσα πορεία, μονίμως χωλαίνουσα ανάπτυξη, φτώχια και περιθωριοποίηση ασθενών κοινωνικών ομάδων  και διαρθρωτικά υψηλή ανεργία με ότι αυτό θα σήμαινε για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου. Έτσι η  στρατηγική «Ευρώπη 2020» καθορίζει, επομένως, ένα όραμα για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς στην Ευρώπη κατά την  δεκαετία 2010-2020 (σήμερα ήδη βρισκόμαστε στο 2014 δηλαδή έχει παρέλθει σχεδόν το ήμισυ της προγραμματιζόμενης δεκαετίας) και βασίζεται σε τρεις συναρθρωμένους και αλληλοενισχυόμενους τομείς προτεραιότητας: 1) έξυπνη ανάπτυξη, με τη θεμελίωση της οικονομίας στη γνώση την έρευνα και την καινοτομία 2) βιώσιμη ανάπτυξη, με την προώθηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τους πόρους που διαθέτει, και 3)ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η οποία θα προάγει μια οικονομία υψηλής απασχόλησης και θα οδηγεί σε κοινωνική και γεωγραφική συνοχή. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ καλές και βιώσιμες στρατηγικές και που έπρεπε να είχαν σχεδιασθεί πριν την είσοδό μας στη δεκαετία του 2010-2020.

Όμως στρατηγικοί σχεδιασμοί που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όλων των Λαών της ΕΕ αλλά  μόνο των Βορείων, θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα απ’ότι χρειάζεται  ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ελλάδα που έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 πρέπει και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου καθώς είναι μία από τις χώρες του Νότου».               

Όσο για την Ελλάδα,  παρόλο τις φιλότιμες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα  της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ. Χ. Βασιλάκου από τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει καταστεί δυνατόν να ψηφισθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο πολυπόθητος νόμος για την έρευνα και την καινοτομία!! Ένας νόμος που θα έδινε τεράστια ώθηση στο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της Χώρας μας.  Ο Γενικός Γραμματέας  Βιομηχανίας,  κ. Γ. Στεργίου διαβεβαίωσε το ακροατήριο «ότι τελικά όλα τα εμπόδια έχουν αρθεί και το νομοσχέδιο θα κατατίθετο την Παρασκευή 25 Απριλίου και πιστεύει ότι θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί πολύ σύντομα». Ο καθ. Π. Γρουμπός   πρόσθεσε ακόμη  «το Ερευνητικό Κέντρο Δυτικής Ελλάδας Δυτικής Ελλάδος- ΕΚΕΔΕ έχει στοιχειώσει. Έχει εγκριθεί από το 2006 και ακόμη να δει το φώς της “ερευνητικής πραγματικότητας”. Και περιμένουμε να υπάρξει η πολυπόθητη αειφόρος ανάπτυξη  της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος!». Εδώ και πάλι ο  κ. Στεργίου ανέφερε ότι και αυτό το θέμα, με προσωπική  πρωτοβουλία του γγ. της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Χ. Βασιλάκου, έχει  λυθεί και διαβεβαίωσε ότι σύντομα το ΕΚΕΔΕ θα δημιουργηθεί και  θα λειτουργήσει στη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας συμβάλλοντας καθοριστικά στην αειφόρο οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ο καθ. Γρουμπός παραδέχθηκε ότι ο γγ. Κ.Βασιλάκος έχει κάνει ότι μπορεί και γι’αυτό το θέμα  μάλιστα τόνισε ότι ο κ. Βασιλάκος σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Πάτρα ανακοίνωσε ότι το ΕΚΕΔΕ είναι θέμα χρόνου πλέον να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στη ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδος. Ο Καθ. Γρουμπός ανέφερε ότι ο γγ. Βιομηχανίας είναι απόφοιτος του Τμήματος ΗΜ&ΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών και τον συνεχάρη για την πρόοδό του στην Ελληνική κοινωνία.

Κλείνοντας ο Καθ. Γρουμπός χρησιμοποίησε τη ρήση του Προέδρου των ΗΠΑ John Kennedy “μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρας σας για σας αλλά ρωτήστε τι εσείς μπορείτε να κάνετε για τη χώρας σας”  προτρέποντας όλους να το ακολουθήσουμε  ενώ  επανέλαβε με στόμφο «ότι όποια Ευρωπαϊκή πολιτική σχεδιασθεί μη λαμβάνοντας υπόψη το DNA των Λαών του Νότου δεν θα έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας και μακροημέρευσης».

Από το Blogger.