Headlines
Αναρτήθηκε: Τετάρτη 14 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Πάτρα: Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου των Ηρώων και ευεργετών της Βορείου Ηπείρου

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Ηρώων και ευεργετών της Βορείου Ηπείρου πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 11 Μαίου
2014, στις 11 το πρωί στην πλατεία Βορείου Ηπείρου, απέναντι από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Πατρών. Τα αποκαλυπτήρια έκανε μετά από την τέλεση ενός τρισάγιου, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Πάτρας που διοργάνωσε την σχετική εκδήλωση μνήμης, «εκατό χρόνια, λοιπόν, χρόνια μετά, είμαστε εδώ αποκαλύπτοντας αυτό το αφιέρωμα μνήμης στην Βόρειο Ήπειρο.

Ένα μνημείο αφιερωμένο σ’ αυτή την βίαιη αποκοπή δύο κομματιών ενός οργανισμού ενιαίου, χάριν των συμφερόντων των κατά καιρούς προστατών μας. Χωρίς καμία στόχευση αλυτρωτισμού ή μισαλλοδοξίας αλλά αλήθειας. Για να θυμόμαστε. Γιατί η “αλήθεια” στην γλώσσα μας που κυριολεκτεί, δεν είναι παρά η απουσία της λήθης. Το “δεν ξεχνώ”. Για να μ ην ξεχνάμε λοιπόν.

100 χρόνια είναι πάρα πολλά για την ανθρώπινη αριθμητική. Είναι όμως πολύ λίγα για την αριθμητική της ιστορίας. Και η οποία θα κάνει τον απολογισμό της μοιράζοντας εύσημα και ευθύνες γι’ αυτήν την εξέλιξη. Μια ιστορία που διδάσκει αυτούς που την γνωρίζουν.

Διδάσκει πως ν’ αποφεύγουν τα λάθη και τις κακοτοπιές, διδάσκει πως να προσέχεις αυτούς που «έρχονται ντυμένοι σαν φίλοι», διδάσκει, όχι μόνον με τα θριαμβευτικά, αλλά πολύ περισσότερο μ’ εκείνα για να οποία θρηνούμε. Και μ’ αυτόν τον τρόπο είναι τελικά “όλβιος όστις ιστορίης έσχε μάθησιν”, όπως έλεγε ο Ευριπίδης. Γιατί διδάσκεται δια της ιστορίας.

Ας μείνει λοιπόν τούτο το μνημείο, σύμβολο αιώνιο της απουσίας λήθης».

Η όλη εκδήλωση χαρακτηρίστηκε και χαιρετίστηκε ως μία «Ημέρα γιορτής για την Ήπειρο».

Από το Blogger.