Headlines
Αναρτήθηκε: Κυριακή 18 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Πάτρα - Εκλογές 2014: Σε ποια εκλογικά κέντρα υπήρξαν προβλήματα

Με μικρά προβλήματα το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Πάτρα. Ειδικότερα, με
καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών ξεκίνησε η ψηφοφορία σε τρία εκλογικά τμήματα της Πάτρας, στο 457, στο 550 και στο 558, λόγω έλλειψης μελών της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, η ψηφοφορία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ σε ένα εκλογικό κέντρο παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα κλειδιά του σχολείου, το οποίο όμως επιλύθηκε σχεδόν άμεσα.

Όσον αφορά τους δύο άλλους νομούς της Δυτικής Ελλάδος, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά.

Ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει από ένα μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής του περιφέρειας και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

Κατά τη προσέλευση των εκλογέων στο εκλογικό τμήμα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, προηγείται η ψηφοφορία για την εκλογή των δημοτικών αρχών και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τις περιφερειακές εκλογές

Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

• προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρείς (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

• προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Οι εκλογείς θα μπορούν να δουν τα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου 2014 για την εκλογή των Τοπικών αρχόντων αλλά και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ειδική εφαρμογή έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε οι εκλογείς να μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα του δήμου τους θα ψηφίσουν στις εκλογές του Μαΐου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΔΩ

Από το Blogger.