Headlines
Αναρτήθηκε: Πέμπτη 8 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Αξέχαστες στιγμές από την πρόβα του Μουσικού Σχολείου Πάτρας, με τη συμμετοχή του Θάνου Μικρούτσικου

Μια αξέχαστη εμπειρία μοιράστηκε, την Τετάρτη το απόγευμα, το attacktv.gr, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου
Πατρών, παρακολουθώντας τις τελικές πρόβες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της αχαϊκής πρωτεύουσας, παρουσία του κορυφαίου Πατρινού μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, λίγο πριν την αφιερωμένη σ' αυτόν συναυλία, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στον ίδιο χώρο, στις 9 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων λειτουργίας των Μουσικών Σχολείων της χώρας.

Ο ίδιος ο συνθέτης παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή την πρόβα των παιδιών, συγχαίροντας τόσο τα ίδια στο σύνολό τους όσο και τους άξιους συναδέλφους του, όπως χαρακτήρισε το διευθυντή του Σχολείου, μαέστρο Σταμάτη Λέκκα, καθώς και το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό, λέγοντας πως πραγματικά αυτό που είδε μαρτυρά ότι έχουν φτάσει σ' ένα άρτιο καλλιτεχνικό επίπεδο, που αγγίζει πλέον τα όρια τα επαγγελματισμού.

Η πρώτη Όπερα και το πρώτο κουαρτέτο εγχόρδων στην Ελλάδα
Παράλληλα, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός ότι βρίσκεται και πάλι στη γενέτειρά του, την Πάτρα, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος πρόλαβε στα μικρά του χρόνια τον απόηχο της μεγάλης μουσικής ακμής της πόλης. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να δώσει στα παιδιά, που τον άκουγαν με εξαιρετικό ενδιαφέρον, κάποια εντυπωσιακά στοιχεία, που καταδεικνύουν την ιδιαίτερη άνθηση που σημείωνε το 19ο αιώνα η μουσική κίνηση στην αχαϊκή πρωτεύουσα, στην οποία η οικογένεια του ίδιου κατοικεί από το 1825, όπως είπε.


Ειδικότερα, ο Θάνος Μικρούτσικος υπογράμμισε ότι η Πάτρα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που απέκτησε Όπερα, το μακρινό 1854, αλλά κι αυτή στην οποία λειτούργησε το πρώτο κουαρτέτο εγχόρδων στην Ελλάδα (από το 1895 ως το 1910). Ανέφερε δε ότι για ένα διάστημα (τη δεκαετία 1870-80) η αχαϊκή πρωτεύουσα διέθετε δύο Όπερες, τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα, εν έτει 2014, έχει μόλις μία, αυτή της Αθήνας.
Τέλος, "εξομολογήθηκε" στα παιδιά πως η μουσική απαιτεί να της δοθεί κανείς ολοκληρωτικά, εκφράζοντας μέσω αυτής τόσο τους έρωτές του όσο και τους αγώνες του, αλλά και την όποια κοινωνικοποίησή του.
Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως όποιος απαντήσει πως δεν θα πεθάνει κιόλας, αν δεν αφιερωθεί στη μουσική, καλύτερα να μην ασχοληθεί καν μαζί της.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συναυλία συμμετείχαν τα εξής σύνολα:
• η Συμφωνική Μαντολινάτα υπό τη διεύθυνση του Σταμάτη Λέκκα, διευθυντή του σχολείου, της Δήμητρας Αψόμωτου, υποδιευθύντριας, καθώς και του καθηγητή Γιάννη Αναγνωστόπουλου.
• η Ορχήστρα Δωματίου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μαρίας Ιατρίδου.
• η Χορωδία Μικτών Φωνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αναστάσιου Καραγιάννη.





attacktv

Από το Blogger.