Headlines
Αναρτήθηκε: Παρασκευή 9 Μαΐου 2014
Δημοσιεύτηκε στο Patrasnews.com

Η Ευρωπαϊκή Διάσταση του 2ου ΕΠΑΛ Πάτρας στη Γρανάδα της Ισπανίας

Μαθητές και καθηγητές του 2ου ΕΠΑΛ Πάτρας συμμετείχαν και φέτος, για έκτη συνεχή
χρονιά, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Leonardo da Vinci. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια πραγματοποιήθηκαν 13 μετακινήσεις σε Ρώμη Ιταλίας, Λισαβόνα Πορτογαλίας, Λεμεσό Κύπρου, Βιέννη Αυστρίας, Μανίσα Τουρκίας, Πόρτσμουθ Αγγλίας, Σεβίλλη Ισπανίας και Λονδίνο Αγγλίας, ενώ μετακινήθηκαν συνολικά 132 μαθητές και 45 καθηγητές του σχολείου μας.

Φέτος ήταν η σειρά της Γρανάδας στην Ισπανία. Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το εγκεκριμένο πρόγραμμα Leonardo da Vinci με κωδικό 2013-1-GR1-LEO01-14821 και τίτλο «Search Knowledge and Skills in Renewable Energy» στη Γρανάδα την περίοδο 04 έως 18 Μαρτίου 2014. Μετακινήθηκαν 16 μαθητές του σχολείου μας (Αργυρόπουλος Άγγελος, Ζωγόπουλος Κων/νος, Κατάνιας Ιωσήφ, Κουζίνας Κων/νος, Κούρτης Ανδρέας, Μαμμάσης Αλέξιος, Ματσινόπουλος Αλέξανδρος, Μαυρογιώργης Εμμανουήλ, Νίνης Βασίλειος, Παπαλαμπρόπουλος Ανδρέας, Παπαχατζόπουλος Νικόλαος, Πρεπελίτσα Αλιρίζα, Ρωμάνος Δημήτριος, Σαββόπουλος Ελευθέριος, Τσουραπάκης Μιχαήλ, Χριστόπουλος Αριστείδης) συνοδευόμενοι από 4 καθηγητές (δύο κάθε εβδομάδα): Σοφιανός Αριστοτέλης, Ριζόπουλος Ανδρέας-Αριστοτέλης, Γιαννακόπουλος Κων/νος και Τσάκου Βασιλική.

Η επιλογή των μαθητών έγινε με κριτήρια βαθμολογικά, γνώσης της αγγλικής γλώσσας, κτλ. Πριν την μετακίνηση είχε προηγηθεί σύντομη προετοιμασία των μαθητών στην αγγλική και ισπανική γλώσσα. Οι μετακινήσεις έγιναν αεροπορικώς μέσω Βαρκελώνης ενώ η αποστολή κατέλυσε στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Melia Granada 4* στο κέντρο της Γρανάδας. Στη διάρκεια της παραμονής τους οι μαθητές επισκέφθηκαν εταιρείες και οργανισμούς σχετικούς με την ειδικότητα που παρακολουθούν στο 2ο ΕΠΑΛ Πάτρας και επιμορφώθηκαν σε τεχνολογίες αιχμής από ειδικούς του χώρου. Συγκεκριμένα, μερικές από τις επισκέψεις περιελάμβαναν:

1) Το τεράστιο αιολικό πάρκο στην περιοχή Marquesado (65km ΒΑ της Γρανάδας) και το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο ανάπτυξης και ελέγχου παραγωγής ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης στην περιοχή Tabernas της Αλμερίας (160km Α της Γρανάδας). Και οι δύο εγκαταστάσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα EnerCoop, ένα σχέδιο ενεργειακής σύμπραξης της Ισπανίας με το βόρειο Μαρόκο. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.iberdrola.es/, http://www.psa.es/, http://ener-coop.es/.

2) Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (Escuela Tecnica Superior de Ingenieria de Caminos, Canales y Puertos). Ύστερα από μια διεξοδική παρουσίαση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το πραγματικά τεράστιο εκκρεμές του Φουκώ που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.ugr.es/, http://etsiccp.ugr.es/.

3) Τις εταιρείες Domca στην περιοχή Alhendin (15km Ν της Γρανάδας) και Escolano Refrigeracion στην περιοχή Santa Fe (15km Δ της Γρανάδας) που σχετίζονται με τεχνολογίες ψύξης για τη βιομηχανία τροφίμων. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.domca.com/, http://www.refrigeracionescolano.com/.

4) Τον Οργανισμό Ενέργειας της Επαρχίας της Γρανάδας (Agencia Provincial de la Energia de Granada) στις εγκαταστάσεις της Τοπικής Κυβέρνησης της Γρανάδας (Diputacion de Granada). Οι μαθητές ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις τεχνολογίες αιχμής που αφορούν τα φωτοβολταϊκά ενώ ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση όλων των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην Επαρχία της Γρανάδας. Επίσης, ενημερώθηκαν για την ιστοσελίδα www.enercities.eu η οποία έχει δημιουργηθεί σε σύμπραξη Ελληνικούς φορείς για την εξοικείωση των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.dipgra.es/, http://www.apegr.org/.

5) Τις εταιρείες Assyce Fotovoltaica και Ecoholistica Construcciones Passivhaus στην περιοχή Moraleda de Zafayona (40km Δ της Γρανάδας). Η πρώτη εκμεταλλεύεται τεράστιες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών βασισμένων σε λεπτά φιλμς αντί για κυψελίδες ενώ η δεύτερη ειδικεύεται στα παθητικά σπίτια. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.assyce.com/.

6) Το πάρκο επιστημών (Parque de las Ciencias) της Γρανάδας, ένα χώρο γεμάτο με διαδραστικά παιχνίδια και επιδείξεις που αφορούν επιτεύγματα και βασικές αρχές της τεχνολογίας. Εδώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και το μεγάλο πλανητάριο του πάρκου. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.parqueciencias.com/.

Τις ημέρες που δεν υπήρχαν προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές επισκέψεις σε γειτονικές πόλεις όπως:

1) Σεβίλλη (250km Δ της Γρανάδας), την πανέμορφη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας.
2) Μάλαγα (125km ΝΔ της Γρανάδας), το εντυπωσιακό λιμάνι της Μεσογείου.
3) Jaen, Baeza και Ubeda (150km Β της Γρανάδας). Οι δύο τελευταίες αποτελούν πολιτιστικά μνημεία της Unesco.

Επίσης, οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε όλα τα μνημεία της Γρανάδας και βέβαια στην πασίγνωστη και εντυπωσιακή Αλάμπρα. Ανέβηκαν στο λόφο του Albaycin, είδαν τις σπηλιές του Sacromonte και είχαν μια μαγευτική βραδιά σε παράσταση φλαμένκο.

Τέλος, απόλαυσαν μια ημέρα ξεγνοιασιάς στο πασίγνωστο Mini Holywood στην περιοχή Tabernas της Αλμερίας (150km Α της Γρανάδας). Εκεί έχουν γυριστεί τα πασίγνωστα spaghetti westerns ενώ υπάρχει και ένας μεγάλος ζωολογικός κήπος. Οι μαθητές περιπλανήθηκαν στην κατάλληλα διαμορφωμένη πόλη της Άγριας Δύσης, παρακολούθησαν σχετική παράσταση, επισκέφθηκαν το saloon, είδαν διάφορα είδη άγριων ζώων και παρακολούθησαν show με παπαγάλους.

Παράλληλα το σχολείο μας, σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, συμμετείχε με επιτυχία στην υλοποίηση του εγκεκριμένου προγράμματος Leonardo da Vinci με κωδικό 2012-1-GR1-LEO01-09657 και τίτλο «Σχεδιασμός και δημιουργία εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση» στη Σεβίλλη της Ισπανίας την περίοδο 23 Μαρτίου έως 05 Απριλίου 2014. Το 2ο ΕΠΑΛ Πάτρας συμμετείχε με 5 μαθητές (Θεοδωρόπουλος Βασίλειος, Θύμιος Κων/νος, Σταύρου Αλέξανδρος, Τσάβος Σταύρος και Φάνη Κων/νος) που συνοδεύονταν από 2 καθηγητές (ένας κάθε βδομάδα): Αντωνίου Νικόλαος και Καλούδης Απόστολος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γρανάδα και να τους ευχηθούμε να μεταφέρουν κομμάτι της εμπειρίας, που αποκόμισαν, στην καθημερινή τους ζωή πίσω στην Ελλάδα. Η εμπειρία τους πρέπει να μεταλαμπαδευτεί στους συμμαθητές τους και στον κοινωνικό τους περίγυρο. Τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και γρήγορα να ξαναζήσουν παρόμοιες εμπειρίες. Εμείς από την πλευρά μας, ως καθηγητές του 2ο ΕΠΑΛ Πάτρας, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να βελτιωνόμαστε και να παρέχουμε στα παιδιά μας όλο και υψηλότερου επιπέδου μάθηση και διαπαιδαγώγηση.

Ο Δ/ντής του 2ου ΕΠΑΛ Πάτρας

Γιαννακόπουλος Γ. Κων/νος







Από το Blogger.